Bryggedag - Haandbukk juleøl fra Haandbryggeriet

Oppskrift i Brewfather her 

Bryggedag 24.09.2022

IBU : 25 (Tinseth) 
BU/GU : 0.32 
Farge : 50 EBC 
Karbonering : 2.4 CO2-vol 
Gravity før kok : 1.072 
Original Gravity : 1.079 
Final Gravity : 1.018


Gjærbare ingredienser (9.39 kg) 
3.69 kg - Mash - Pilsner 2-Row 3 EBC (39.3%) 
3.56 kg - Mash - Munich 14 EBC (37.9%) 
1.4 kg - Mash - Caramalt 14 EBC (14.9%) 
510 g - Mash - Melanoidin 70 EBC (5.4%) 
230 g - Mash - Carafa III 1035 EBC (2.5%) 

Humle 
(45.8 g) 60 min - 20.8 g - Columbus (Tomahawk) - 14%  
0 min - 25 g - Saaz - 4.5% 
Gjær 3 pkg - Fermentis Saflager Lager W-34/70

BIAB LeidØLv 
Størrelse på brygg: 25 L 
Kokestørrelse : 27.5 L 
Volum etter kok : 25 L 
Meskevann : 23.71 L 
Skyllevann : 0 L 
Skyllevannstemper.: 72 °C 
Koketid : 75 min 
Etterfyllingsvann : 11.43 L 
Total vannmengde : 35.14 L 
Meskeeffektivitet: 68.3%
Meskeprofil 
High fermentability 
74.4 °C - Innmesk temperatur 
67 °C - 60 min - Mesketrinn 
78 °C - 20 min - Utmesk 

Gjæringsprofil Ale 15 °C - 21 dager - Primær

Målinger 

Mesk pH: 

Kokevolum: 

Gravity før kok: 

Volum i kjele etter kok: 

Original Gravity:

Gjæringskar-påfyll: 

Gjæringskar-volum: 

Final Gravity: 

Flaskevolum:


Notater underveis:

Kl 09:13: Vann til oppvarming, bryggekjele og vannvarmer 
Kl 09:58: Vannvarmer 80 grader, Meskevann 66 grader (skal opp til 74 grader)
Kl 10:09: Meskevann 75 grader
Kl 10:10: Starter tilsetting av malt
Kl 10:27: Mesketemperatur på 67 grader oppnådd, måtte justere med ca 1liter kaldt vann, gjorde også en liten omrøring.
Kl 10:27: Målte totalvolum til 30 liter (mesk og meskevann)
Kl 11:06: 32min gjenstående til utmesk: pH 6 SG:1060 
Kl 11:42: SG målt til 1074

Kl 12:00 Ferdig mesket, volum vørter 16 L
Skylle til jeg får 27,5 l vørter til kok
Kl 12:28: Starter til kok OG 1060
Kl 12: , tilsetter humle1 etter 15 min
Tilsatte 454 g Golden Light maltekstrakt for å heve OG
Gjærnæring tilsatt 15 min før slutt
Kjøler ned til 65 grader før jeg lar det stå, tar ut humlefilter
OG målt med refraktometer, 1075
OG målt i målebeger: 1080

Ett døgn i romtemperatur, deretter ble gjæringstanken flyttet til gjæringsskap med konstant temperatur 15 grader
Lar stå i 3 uker

Målt OG 12.10: 1030

Foreløpig ABV 6,56%

Tapping 27.10

30x0,5L

15x 0,33L

Totalt 20L


Kommentarer