Bryggedag 2

Så er det bryggedag igjen, denne gangen 8 liter Smashing American Blonde, Brew In a Box, kjøpt hos Bryggselv.no.

Forventet resultat:

OG: 1.059

FG: 1.014

27 IBU

Alkohol: 5,9,%

Farge: 12 EBC 





  • Startet på kvelden litt før kl21
  • Vann varmet opp til 70°C og ekstrakt løst opp
  • Varmet videre opp til kokepunk oc koker i 60 min
  • 5 min før slutt, tilsetter gjærnæring og klarningsmiddel, ca 1/3tabl
  • Tilsatte humle  21 g Ekuanol 16%, 7 min før slutt
  • Tørrgjær løst i 1 dl vann, 35°C, rehydrerer
  • Ferdig kokt kl 22.42
  • Satte gryte i vasken med kaldt vann
  • Kjøler til 18°C og overfører til gjæringskar
  • Tilsetter redhydret gjær og rister inn luft

Setter ut i boden i 1 uke og flytter inn for 1 uke i romtemperatur

  • OG målt til 1,061

22.9. Gjæring i bod ved 16°C (15°C etter en uke). 

29.9. Flyttet inn på bad

  • Temperatur på bad: 23°C
  • SG: 1,018 (omregnet til 20°C=1.019)
6.10. Gjæring ser ut til å være avsluttet.
  • Temperatur på bad: 21°C
  • SG: 1,016 (omregnet til 20°C=1.016)
12.10. Stabilt, klar til tapping.

Bruker kalkulator for omregning mht temperatur:

http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Correction

Kalkulator for beregning av alkoholinnhold: 

http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Attenuation

En annen fin ressurs: 

https://humlesnurr.com/kalkulator/














Erfaringer:
Råd om å bruke mindre gjæringsbøtte ved små volum. I dette brygget burde jeg brukt gjæringsbøtte på 10 liter


Kommentarer

  1. Det bobler!
    Temperaturen i biden er 15°C, litt kaldt ksnskje, men skal flytte inn på badet den siste uka. Da måler jeg SG.

    SvarSlett
  2. Tapping den 12.10. Det ble ikke mer enn 6 liter, for mye går bort i overføringen fra stort gjæringskar. Brukte 6. g druesukker pr liter, og tok utgangspunkt i 8 L. Totalt 48 g. Riktig sukkermengde blir da 48/6=8 gram pr liter. Dette kan være litt mye, men samtidig skal en blonde ha mye kullsyre. Kanskje det ikke blir så verst likevel. Totalt antall flasker: 12 stk 0,5 L.

    SvarSlett
  3. Prøvde en flaske i går, den var nesten helt flat. Det er nok fordi den har stått i boden og der er det for kaldt. Skal stå til karbonering i 2 uker i romtemperatur. Derfor er de nå flyttet inn på badet. Det håper jeg hjelper. Smaken forøvrig var god, så det blir nok et godt øl!

    SvarSlett
  4. Nå måtte jeg prøve. Mer futt! Glemte å sette kaldt før drikking. Romtemp. Fin dyp og gyllen øl, klar. Smaker godt, kanskje litt kjedelig. Bedre kaldt? Men den er i hverfall helt ok.

    SvarSlett
  5. Siste flaske, god futt, god smak. Absolutt fornøyd med denne!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar