Så er det bryggedag igjen, denne gangen 8 liter Smashing American Blonde, Brew In a Box, kjøpt hos Bryggselv.no.
Forventet resultat:
- Startet på kvelden litt før kl21
- Vann varmet opp til 70°C og ekstrakt løst opp
- Varmet videre opp til kokepunk oc koker i 60 min
- 5 min før slutt, tilsetter gjærnæring og klarningsmiddel, ca 1/3tabl
- Tilsatte humle 21 g Ekuanol 16%, 7 min før slutt
- Tørrgjær løst i 1 dl vann, 35°C, rehydrerer
- Ferdig kokt kl 22.42
- Satte gryte i vasken med kaldt vann
- Kjøler til 18°C og overfører til gjæringskar
- Tilsetter redhydret gjær og rister inn luft
Setter ut i boden i 1 uke og flytter inn for 1 uke i romtemperatur
- OG målt til 1,061
22.9. Gjæring i bod ved 16°C (15°C etter en uke).
29.9. Flyttet inn på bad
- Temperatur på bad: 23°C
- SG: 1,018 (omregnet til 20°C=1.019)
6.10. Gjæring ser ut til å være avsluttet.
- Temperatur på bad: 21°C
- SG: 1,016 (omregnet til 20°C=1.016)
12.10. Stabilt, klar til tapping.
http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Correction
Kalkulator for beregning av alkoholinnhold:
http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Attenuation
En annen fin ressurs:
https://humlesnurr.com/kalkulator/
Erfaringer:
Råd om å bruke mindre gjæringsbøtte ved små volum. I dette brygget burde jeg brukt gjæringsbøtte på 10 liter
Det bobler!
SvarSlettTemperaturen i biden er 15°C, litt kaldt ksnskje, men skal flytte inn på badet den siste uka. Da måler jeg SG.
Tapping den 12.10. Det ble ikke mer enn 6 liter, for mye går bort i overføringen fra stort gjæringskar. Brukte 6. g druesukker pr liter, og tok utgangspunkt i 8 L. Totalt 48 g. Riktig sukkermengde blir da 48/6=8 gram pr liter. Dette kan være litt mye, men samtidig skal en blonde ha mye kullsyre. Kanskje det ikke blir så verst likevel. Totalt antall flasker: 12 stk 0,5 L.
SvarSlettPrøvde en flaske i går, den var nesten helt flat. Det er nok fordi den har stått i boden og der er det for kaldt. Skal stå til karbonering i 2 uker i romtemperatur. Derfor er de nå flyttet inn på badet. Det håper jeg hjelper. Smaken forøvrig var god, så det blir nok et godt øl!
SvarSlettNå måtte jeg prøve. Mer futt! Glemte å sette kaldt før drikking. Romtemp. Fin dyp og gyllen øl, klar. Smaker godt, kanskje litt kjedelig. Bedre kaldt? Men den er i hverfall helt ok.
SvarSlettSiste flaske, god futt, god smak. Absolutt fornøyd med denne!
SvarSlett