Første BIAB-brygging

Brygging av Kinn Vintervarmar

Første brygg med bryggekjele, kjølespiral og BIAB. Det ble et par uforutsette hendelser:

Årets juleøl er Kinn Vintervarmar.

Oppvarming av meskevann gikk fint. Brukte vannvarmer og dypvarmer, og det gikk relativt fort å få varmt vann. Tilsetting av malt til meskepose gikk også bra. Utfordringen og forvirringen kom da jeg ikke fikk samme temperatur på kjelemåler og glasstermometer i mesken. Viste hhv. 75 og 65 grader. Tilsatte 1 liter kaldt vann og fikk temperaturen ned. Fikk også tilbakemeldinger på FB-gruppa at det viktigste er å ha kontroll på temperaturen i mesken. Denne klarte jeg å holde stabil på 65 grader i 1 time. Når jeg tok ut mesken var det tungt å løfte. Rullet opp posen på stokk, men vanskelig å holde denne og samtidig skylle. Bør få tak i et stort dørslag. Da kan jeg kanskje klare å få mer ut av mesken. Kanskje også bruke skyllevann fra kjelen for å få mest mulig sukker ut. 

Fikk satt på kok, og det gikk veldig greit å holde kjelen på kok på den store kokeplata. Kjøling ned til 30 grader med kjølespiral og overførte deretter til gjæringskar. Sluttemperautr på 25 grader. 

Til neste gang:

  • Lag målepinne for å lese av volum
  • Få tak i stort dørslag

OG: 1.069 (skulle vært 1.086)


På bryggedagen:

Navn:

Kinn Vintervarmar

Bryggedato: 25/10-20

Batchnummer: 3

Startet kl. 15:30

Forberedelser

  • x Vannmengde målt opp (12 liter + 10 liter i vannvarmer)

  • Vannjusteringer målt opp 

  • x Alt bryggeutstyr rengjort 

  • x Blandet CraftSan

  • x Alle ventilene er lukket

  • x Fylt opp meskevann 12 liter

Mesking 

65°C i 60 min., 78°C i 10 min.

Antall liter meskevann

Antall liter skyllevann

Målt mesketemp.

Meskestart kl.

21

12

65*



  • x Meskevann har nådd ønsket temperatur (70 °C)

  • x Malt tilsatt og klumper rørt ut 

  • x Skyllevann målt opp og på 78°C

  • x Ferdig mesket

  • x  Ferdig skylt (det ble 12 liter skyllevann)


Koking

I 60 minutter, tilsett humle underveis:

Kokestart kl.: 18.02

Antall liter til kok:23-24L



  • x Candi Sukker tilsatt

  • x Tilsetning 1: 60 minutter 

  • xTilsetning 2: 15 minutter

  • x Tilsatt gjærnæring og klarningsmiddel, 15 minutter 

  • x Vørterkjøler desinfisert under kok, 15 minutter

  • x Tilsetning 3: *Whirlpool
    *Whirlpool: skru av varmen,  vent 5 minutter, tilsett humleposen, rør rundt, vent 15 minutter og rør rundt jevnlig, start nedkjøling etter 15 min.






Etter koking

  • x Vørter kjølt ned til 20°C

  • x Målt OG


OG: 1.069 

Effektivitet: 


  • x Oksygenert vørteren

  • x Pitchet gjær

  • x Bryggeutstyr rengjort til neste gang


Gjæringstemp.: 22gr

Liter til gjæring: 21,5l



Etter 14 dager:

  • Målt FG

  • Ølet flasket/fatet


FG:1.014

ABV: 7,2%

Tappedato:


Notater

* Vanskelig å måle temperatur ved mesking. Termometer på kjele viser 75 grader, mens glasstermometer viser 65 grader.

Anbefalt fra FB-gruppa å følge temperatur i mesken. Tilsatte 1 liter kaldt vann og rørte forsiktig rundt. Fikk senket temperaturen og følger med videre på temperaturen i mesken.

Justerer ned skyllevann til 11 liter



Målt FG den 10.11:
1.014
Beregnet ABV (alk.vol%):
7.2%





Enkel feilsøking

Det plopper ikke i gjærlåsen:

Frykt ikke. CO2 kan lekke ut andre steder. Ta heller en SG-måling og se om tallet er lavere enn OG-målingen.

Jeg traff ikke OG

Våre ølsett er beregnet ut i fra 75% effektivitet. Sørg for god sirkulasjon under mesking, ved røring eller pumpe.

Jeg traff ikke FG

Vanligvis skyldes dette at mesketemperaturen var for høy eller at du brukte for lite gjær. Noter det til neste gang. Husk oksygenering og gjærnæring.








27 x 0,5 L og 16 x 0,33 L


Kommentarer

  1. Noen flasker ble spart til julen 2021. Smaker fortsatt bra, men kjenner at den er litt mindre fyldig enn den jeg fikk smake fra B.T. Originalen er også bra.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar