Gjæring pågår

Gjæring pågår. 
14.7.2020
Temperatur: 20 grader
Har vært stabilt dårlig sommervær siste uke.


21.7.2020
Fortsatt gjæring, men boblingen har avtatt.
Temperatur:20 grader

23.7.2020
Bobler ikke lenger i gjærlåsen. 20 grader. Målt 1.020.
Hadde forventet høyere, lurer på om noe er galt.
Tester hydrometeret på Hansa Blonde, 4,7vol% som skal gi en verdi på 1.040
Målt:1.012

3.8.2020
Målt 1.020. Temp. 20°C
Stabilt, gul farge, ligner på Högaarden. Smak: fruktig
Har fått flasker og korker av Aksel. Trenger et tørkestativ. Mulig også gjæringskar for omstikking. Kjøp også silikonslange og humlenett.
Planlegg tilsetting av humle 3 dager før flasking.

Mandag 17.8.2020
Flyttet i dag gjæringsbøtta opp på badet. Målt 1.020 
Temp 23°C.
Tilsatte humle. Deilig lukt av sitrus, appelsin.
Planlegger flasking på torsdag.



Startet på 1.054 og endte på 1.020. Hva blir alkohol%?
Eksempel:
 

Beregne alkoholinnhold

Dersom man kjenner både OG og FG i grader oecshle, kan alkoholinnhold i det ferdige ølet beregnes som:

(1)
(OGFG)×0,125

For eksempel vil et øl med OG 1,050 og FG 1,012 ha en alkoholprosent på

(2)
(5012)×0,125=38×0,125=4,75

Ølet inneholder altså omtrent 4,75% alkohol.

Med mine målinger, OG=1054 og FG=1020:

(54-20)×0,125=34×0,125=4,25% alkohol.


Flasking

Torsdag 20.08.2020
Karbonering: benytter 7 gram dekstrose pr liter. Totalt 161 gram løses i 4 dl kokende vann. Løste seg veldig fort, kan sikkert bruke et mindre volum neste gang  Avkjøles.
SG målt til 1.020 før omstikking.

Stikker om til ny gjæringsbøtte. Må ordne et oppheng for slange ved tapping. Slet mitt med korking. Noen kom skjevt på. Gikk egentlig raskt å tappe ettersom alle flasker sto rene og klare på stativ. 

Fikk 42 flasker, hvorav 24 1/2-litere med kork, 14 1/2-litere med patentkork og 4 stk 0,33.







Kommentarer

  1. Ser ut til at kjelleren fungerer fint for gjæring. Temperaturen er mer stabil enn i boden, som kan bli ganske varm npr sola står på.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar